Designprogram

Designprogram – 3 tips på olika nivå 

Texten uppdaterades den 17 oktober, 2023
No data was found
4
Dela

Allt fler använder nu sociala medier även i professionella sammanhang. Det är nästan regel snarare än undantag att ha en närvaro på sociala medier för att marknadsföra sig själv eller sin produkt. Men i takt med att professionellt content blir allt vanligare ställer vi också högre krav på de inlägg vi konsumerar.

Det räcker ofta inte längre med att bara posta foton med text till utan de flesta har gått över till att också inkorporera mer grafiskt innehåll. För den som inte jobbat så mycket med grafisk design kan det vara svårt att veta var man ska börja för att göra såna där snygga karuseller som alla andra postar.

Vi har därför valt att nedanför tipsa om olika designprogram du kan använda för att skapa ditt content, så att även du kan komma igång. Tipsen varierar beroende på nivå av erfarenhet.  


Kolla också in våra bästa tips till att skapa inlägg till dina sociala medier


Designprogram på 3 olika nivåer


Nybörjarnivå


För den som aldrig jobbat med grafisk design är det enklast att starta med program som de flesta stött på i andra sammanhang. Alla gratisprogram som används för att skapa presentationer kan också användas för att göra slideshows till sociala medier. Beroende på vilket operativsystem du har på din dator kan du använda antingen PowerPoint (för er Microsoft Office-användare), Keynote (för Mac-älskaren) eller Google Slides (för alla).

Dessa program är lite klumpiga som designprogram men enkla att använda för de allra flesta. De är därför bra för dig som vill komma igång för första gången. Det finns massa bra instruktionsvideos du kan googla fram för att lära dig mer om hur du använder dessa program. Tänk på att ändra formatet på sidorna från liggande till stående om du till exempel vill posta din karusell på Instagram. När du har skapat sidorna till din karusell kan du enkelt ladda ner presentationen i exempelvis .png (om du vill ha bilder som du kan posta på Instagram) eller i .pdf (om du vill ladda upp filen på LinkedIn).  


Mellannivå


Den som har viss erfarenhet av grafisk design, eller som vill lära sig använda ett lite mer avancerat designprogram än de ovan, kan istället titta på att använda Canva. Canva är också gratis att använda men kräver lite mer inlärning än PPT, Keynote och Google Slides. Det är ett mer avancerat program vilket ger ökad kontroll och därmed också ökad möjlighet att skapa riktigt snygga slides till din karusell. Canva erbjuder även en samarbetsfunktion där flera användare kan arbeta tillsammans i realtid och lämna kommentarer.  


Proffsnivå


För den erfarne grafikern rekommenderar vi att sätta sig in i att lära sig Figma. Figma är ett fullfjärdat designprogram som erbjuder mycket hög nivå av kontroll. Det är ett avancerat program och därför inget för en nybörjare utan troligtvis bäst lämpat för dig som redan har erfarenhet av design. Precis som Canva har Figma fördelen att man enkelt kan samarbeta med andra personer i samma fil. Det är bara att bjuda in andra användare för att göra ändringar. Vi på Relativt använder Figma till de flesta av våra grafiska poster, t.ex. till vår Instagram och våra egna LinkedIn-profiler.

Vart vänder jag mig om jag behöver hjälp? 


Om du fortfarande känner dig vilse kan du lära dig mer med onlinekurser eller tutorials på enkla designknep för nybörjare. Vill du hellre lämna det åt proffsen går det bra att kontakta oss på Relativt. Vi hjälper dagligen våra kunder med deras sociala medie-content och gör gärna samma för dig! 

4

Gillade du?

All vår expertis –
direkt i din inkorg!

Vårt nyhetsbrev är laddat med kreativa insikter, praktiska strategier och smarta tips. Mindre fluff, mer konkret innehåll för dig. Är du redo att ta din kompetens till nästa nivå? Prenumerera idag!

* Obligatoriskt fält

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra läser

Storytelling i kommunikation och marknadsföring
Relativt
2

Människor dras till berättelser. Vi vill kunna relatera till det vi ser eller läser, känna igen oss och bli underhållna....

Webbinarie ”Audio branding – Hur låter ditt varumärke?”
Relativt
6

Vad är audio branding och hur kan du använda kraften i ljud för att bygga ett starkare varumärke? Se vårt...

Maximera effekten av din marknadskommunikation!
Relativt
7

I en digital värld full av budskap, hur når du fram med din marknadskommunikation? Vi delar med oss av fem...

AI-verktygen som hjälper dig att vara kreativ
Johanna Helldén
16

Tänk om du inte behövde sitta och leta efter stockbilder eller stirra på ett blankt Word dokument utan bara kunde...

Webbinarie ”Förbättra ditt varumärke”
Relativt
19

Hur kan du arbeta rent konkret för att förbättra ditt varumärke? Se webbinariet "Förbättra ditt varumärke" med Andreas Lindén....