Logotyp egenskaper

Tre regler för en bra logotyp

Med Andreas Lindén

Texten uppdaterades den 17 oktober, 2023
Tre regler för en bra logotyp
Relativt
14
Dela

Många av er har säkert stött på vår grafiske formgivare Andreas LindénLinkedIn. I sina rosa slideshows nördar han gärna ner sig i logotyper, olika typsnitt samt varumärkesspaningar. I dagens blogginlägg har Andreas fått berätta om vad han tycker är viktigt för en bra logga. Här kan du läsa Andreas tre regler för att skapa en bra logotyp.  

Enkel  

De flesta riktigt bra logotyper är relativt enkla. En komplex logotyp är svårare att använda i olika medier eftersom den till exempel kan uppfattas som plottrig. En komplex logotyp blir också svår att urskilja i litet format, som på visitkort eller som “profilbild” på sociala medier, medan en enkel logotyp syns tydligt oavsett storlek. Ser du till Relativts egen logotyp är den mycket enkel varpå den går att använda överallt. Vi använder hela namnet där det får plats men kan också använda bara R:et där vi har mindre yta att arbeta med. Det gamla slagordet “less is more” stämmer alltså än idag! 

Distinkt 

En bra logotyp måste vara distinkt. Anledningen till detta är enkel – logotypen är till för att skapa igenkänning hos kunder varpå den måste gå att snabbt känna igen. Om din logotyp liknar flera andra företag inom samma bransch kommer kunderna ha svårt att särskilja er. Du vill därför se till att logotypen är distinkt och därmed urskiljbar. Det är dock svårt att ha en helt unik logotyp. Oddsen är att någon designer därute någon gång haft en liknande idé och att det därför finns en logotyp som liknar din. Det viktigaste är att inget företag inom samma bransch har en allt för liknande logga. 

Berättar en bra historia 

Till sist vill du att din logotyp ska berätta en bra historia. Om man i loggan kan uttyda någon slags gömd mening blir den lättare att komma ihåg och lägga på minnet, vilket återigen ökar igenkännbarhet. Logotypen kan till exempel ge en ledtråd om vad företaget sysslar med. Ett klassiskt exempel på detta är e-handelsföretaget Amazons logga.  


Pilen pekar från A till Z, för att symbolisera det faktum att du på Amazon kan köp allt mellan A till Z (alltså från A till Ö).  

Tittar vi återigen på Relativts egen logga gömmer sig en ordlek i logotypen. I det stora R:et går det även att se ett litet r, för att symbolisera att Allt är Relativt!  

Vill du ha en ny logotyp till ditt företag är det bara att höra av dig, så ritar Andreas något som är enkelt, distinkt och berättar en bra historia – eller något annat om du hellre vill ha det! 

14

Gillade du?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra läser

Hur skriver jag bra copy?
Relativt
5

Detta måste du veta när du skriver copy! Några saker som är bra att tänka på när du skriver copy...

Marknadsstrategi – detta behöver du veta 
Relativt
2

Syftet med en marknadsstrategi är att skapa en plan för att öka försäljningen och vinster samt att bygga varumärkesmedvetenhet. Här...

Hur skapar jag en strategi för sociala medier? 
Relativt
3

Att ha en närvaro på sociala medier blir allt viktigare. Här får du några konkreta tips på hur du skapar...

Vad erbjuder en kommunikationsbyrå?
Relativt
6

Vilken typ av kommunikationsbyrå passar dina behov? Och vad kan en kommunikationsbyrå bidra med för att utöka din affär? Det...

5

Tänk om du inte behövde sitta och leta efter stockbilder eller stirra på ett blankt Word dokument utan bara kunde...