AI-verktygen som hjälper dig vara kreativ

AI-verktygen som hjälper dig att vara kreativ

Texten uppdaterades den 15 mars, 2024
Johanna Helldén
18
Dela

Tänk om man inte behövde sitta och leta efter stockbilder eller stirra på ett blankt Worddokument utan att något händer. Tänk om man bara kunde få det man faktiskt behövde. Bara så. Och spara en massa tid och energi. 

 

Tänk om.

 

AI för allmänheten

AI har möjliggjort att vi kan bli ännu mer effektiva, kreativa och innovativa. Med olika program kan den artificiella intelligensen hjälpa i vardagen, arbete, studier eller privat. Men rätt inställning krävs – det är ett verktyg som kan hjälpa oss till en lösning, det är inte lösningen rakt av. 

Tekniken till AI har funnits länge (läs svt:s nyhet Teknikforskaren: ”En myt att AI känner och tänker”) men inte varit tillgänglig för allmänheten. Det ändrade sig drastiskt när Chat GPT lanserades. Numera kan vem som helst dra nytta av den digitala rådgivaren, läraren, analytikern, assistenten, …listan är lång! Och så dess möjligheter. Men kom ihåg att se det som en hjälp, ett verktyg, en inspirationskälla.

Svaren bör granskas. 

Att AI-modeller som Chat GPT tillgängliggjorts för allmänheten har fört med sig en våg av AI som blir alltmer integrerad i vår vardag. LinkedIn har exempelvis lanserat en funktion som möjliggör att generera egna bilder utifrån beskrivningar man själv ger (se nedan). Du kan även få hjälp att skriva din LinkedIn-post direkt i LinkedIn.


Fler AI-program som kan hjälpa dig i din vardag:

Text

Jasper är en automatisk copy-assistent som hjälper dig att skriva blogginlägg, och nyhetsbrev på nolltid och som dessutom kan SEO-optimera dina texter för att öka dess synlighet.

Bild

DALL-E 3 genererar bilder och konst baserat på beskrivningar som ges i naturligt (icke kodat) språk. Det finns även ett Instagramkonto med material som DALL-E har skapat. Här kan du scrolla igenom det!


Du kan också testa Midjourney, som också är ett bildgenereringsverktyg. Det funkar precis på samma sätt som DALL-E! 

Video

Runway hjälper dig att redigera bilder och videoklipp, och kan till och med skapa animeringar åt dig. Den kan även generera ljudspår baserat på den visuella informationen i ett filmklipp.

Du har säker också hört talas om Open AI:s senaste tjänst, Sora. Med Sora kan du skapa realistiska videoklipp och animeringar. Dock är det ännu inte tillgängligt för allmänheten. Men du kan kolla på några av Soras genererade videoklipp på Open AI:s Instagramkonto (samma som för DALL-E).

 

Men som sagt, det är alltid bra att se det som en hjälp, en inspirationskälla, till ditt arbete och inte det färdiga resultatet.

Vill du ha hjälp, så vet du var vi finns.

Vilket AI-verktyg funkar bäst tycker du? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

 

Du kanske vill läsa mer om vad AI egentligen kostar? Och vem som betalar priset? Läs blogginlägget ”Vad kostar egentligen generativ AI?”

18

Gillade du?

All vår expertis –
direkt i din inkorg!

Vårt nyhetsbrev är laddat med kreativa insikter, praktiska strategier och smarta tips. Mindre fluff, mer konkret innehåll för dig. Är du redo att ta din kompetens till nästa nivå? Prenumerera idag!

* Obligatoriskt fält

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra läser

Hur skapar jag bra inlägg i sociala medier? 
Relativt
5

Här får du 5 tips på hur du skapar bra inlägg till dina sociala medier och som hjälper dig att...

Vad gör en copywriter?
Relativt
4

En Copywriter producerar textligt innehåll till hemsidor, bloggar och nyhetsbrev men även till kortare reklam, såsom slogans och rubriker....

Grafisk profil, vad är det och hur skapar jag en?
Relativt
6

Grafisk profil är ett samlingsbegrepp för ett företags visuella uttryck och förmedlar företagets värderingar och affärsmässiga mål på ett visuellt...

Vad erbjuder en kommunikationsbyrå?
Relativt
13

Vilken typ av kommunikationsbyrå passar dina behov? Och vad kan en kommunikationsbyrå bidra med för att utöka din affär? Det...

Så funkar det att arbeta med en kommunikationsbyrå
Relativt
14

Att arbeta med en kommunikationsbyrå kan se ut på olika sätt. Här tar vi en närmare titt på några nyckelkomponenter...