Reklamens utveckling

Hur reklam har utvecklats under 1900-talet

En kort analys

Texten uppdaterades den 25 oktober, 2023
Andreas Lindén Relativt
Andreas Lindén
23
Dela

Även om vi i dagens digitala konsumtionssamhälle oftare möts av reklam än vad man tidigare gjort är reklam och marknadsföring inget nytt. Lika länge som det funnits personer och företag som säljer sina tjänster har det funnits sätt att marknadsföra dessa tjänster. Men även om reklam funnits sedan urminnes tider (nåja, nästan i alla fall) har den inte alltid sett likadan ut. Andreas Lindén, grafisk formgivare på Relativt och känd från sina rosa poster på LinkedIn, tar oss idag med på en resa över reklamens utveckling under de senaste hundra åren.

 

År 1900 – funktion 

För drygt 100 år sedan fyllde reklam ett rent informativt syfte. Genom att läsa reklamen skulle du få veta allt du behövde veta om produkten.  

Ford reklam år 1900

Reklamen fokuserade därför på funktion. Ett något torftigt uppradande av olika kvaliteter. 

 

År 1925 – fördelar 

Något senare i utvecklingen räckte det inte längre att bara informera om din egen produkt. I takt med att fler företag började syssla med samma sak som du ökade konkurrensen om kunderna. Du behövde därför inte bara berätta om din egen produkt utan också övertyga läsaren om att din produkt var överlägsen konkurrenternas.  

Tatra reklam 1925

Genom att visa på fördelarna med din produkt kunde du argumentera för varför kunden skulle köpa just din strömlinjeformade bil snarare än en kantig T-Ford.  

 

1950 – upplevelse 

Ytterligare ett tag senare räckte inte heller detta. Det fanns nu så många företag med liknande produkter att det inte gick att särskilja sig enbart med produktens fördelar. Vad skulle man då bygga sin reklam kring? Jo, konsumenten såklart. Istället för att prata om produktens tekniska kvalifikationer eller fördelar började man nu fokusera på kundens upplevelse. Reklamen använde ord som lyx! Kvalitet! Framtidsanda! Allt för att försöka forma kundens emotionella upplevelse av produkten. 

Bilreklam 1950

Inte ett ord om hästkrafter eller andra tekniska fördelar, utan enbart fokus på upplevelsen. Det som kunden ska känna.  

 

Idag – identitet 

Och på detta sätt har det fortsatt. Reklam har gått från att fokusera på produkten till att allt mer fokusera på kunden. Den berättar vem du är som köper produkten. Dina värderingar, dina personliga egenskaper och hur produkten speglar just detta, din livsstil.  

Tesla reklam idag

Strunt i motorn. DU är miljövänlig, och det gör DIG sexig.  

 

Reklamen har alltså gått från funktion, till fördel, till upplevelse och till sist vidare till identitet. Men vad framtidens reklam kommer fokusera på vet ingen.  

 

Eller?  

23

Gillade du?

All vår expertis –
direkt i din inkorg!

Vårt nyhetsbrev är laddat med kreativa insikter, praktiska strategier och smarta tips. Mindre fluff, mer konkret innehåll för dig. Är du redo att ta din kompetens till nästa nivå? Prenumerera idag!

* Obligatoriskt fält

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra läser

Maximera effekten av din marknadskommunikation!
Relativt
3

I en digital värld full av budskap, hur når du fram med din marknadskommunikation? Vi delar med oss av fem konkreta tips!...

AI-verktygen som hjälper dig att vara kreativ
Johanna Helldén
13

Tänk om du inte behövde sitta och leta efter stockbilder eller stirra på ett blankt Word dokument utan bara kunde...

Webbinarie ”Förbättra ditt varumärke”
Relativt
13

Hur kan du arbeta rent konkret för att förbättra ditt varumärke? Se webbinariet "Förbättra ditt varumärke" med Andreas Lindén....

Marielle Rodin
Relativt
10

Vi som arbetar här på Relativt är ett gäng med spridd erfarenhet inom marknadsföring, kommunikation, affärsstrategi och design. Har du...

Vad kostar egentligen generativ AI?
Relativt
6

Generativ AI har potentialen att revolutionera hur vi skapar text, bilder och video, men den bär också på dolda kostnader....