Marielle Rodin LIA-praktikant på Relativt

Marielle Rodin

Relativts första LIA-praktikant

Texten uppdaterades den 11 mars, 2024
Relativt
12
Dela

Vi som arbetar på Relativt är ett gäng med spridd erfarenhet inom marknadsföring, kommunikation, affärsstrategi och design. Har du läst bloggen tidigare känner du till lite av det vi gör, men du kanske inte känner personerna bakom arbetet. Därför presenterar vi idag Relativts medarbetare och börjar med vår LIA-praktikant Marielle Rodin.  

Marielle studerar till Digital Content Designer på Medieinstitutet i Göteborg. Hon går nu sitt sista år och har under våren 2023 praktiserat på Relativt inom ramen för sin LIA (lärande i arbete).


Hej Marielle!

Vad roligt att du ville ställa upp på en intervju. Kan inte du berätta om hur du hamnade här på Relativt? 


Tack att jag får vara med! Det var faktiskt Samuel (Lindén, strateg på Relativt) som kontaktade mig. Han hade under ett uppdrag träffat en klasskamrat till mig och frågat om hon visste någon som skulle vara intresserad av att praktisera här. Hon nämnde mitt namn varpå Samuel skrev till mig på LinkedIn efter att ha kollat upp mig.  
 

Så du blev headhuntad med andra ord, inte alla praktikanter som blir det! Hur kom det sig att du valde att tacka ja till praktiken? 

Jag fick ett så gott intryck efter mötet med Samuel! Han verkade som en bra ledare och chef. Han kändes flexibel och varm, hade en bra inställning till arbetet och var enkel att prata med. Och det bemötandet har stämt väldigt väl överens med resten av kollegorna samt praktiken i stort. Jag har känt mig välkomnad som en i gänget redan från start!  
 

Vad roligt att höra! Du har också verkligen känts som en i gänget. Vad har du fått göra under praktiken och vad har varit roligast? 


Verkligen allt möjligt. Jag har fått syssla med grafik, att fota/filma, klippa och animera. Det har varit mycket learning by doing. Vissa saker kände jag mig verkligen som en nybörjare i från början men jag känner att jag har utvecklats mycket. Jag känner mig till exempel mycket tryggare i att använda Adobe After Effects nu!  
 
Det roligaste för min del har nog varit att vara ute med kunder för att fota och filma på plats. Det var också en sån sak som jag verkligen ville lära mig. Det har varit väldigt spännande att få se kunden i sitt rätta element. Både för att det är roligt att se hur människor är men också för att jag fått träffa personer inom olika yrkesgrupper och se hur de branscherna fungerar. Det är alltid kul att träffa nya människor! 
 

Vad har du för bakgrund sen tidigare? 


Jag är utbildad modedesigner, så jag har jobbat kreativt redan sen innan. Jag har jobbat med allt från grafik till att vara designassistent. Efter några år kände jag dock att det blev lite för inrutat och att jag inte fick ta ut svängarna i min kreativitet så jag valde därför att börja studera igen. Valet landade på att studera digital design eftersom jag då kunde få jobba på en kreativ nivå varje dag. Förutom det målar jag abstrakt konst som jag säljer genom mitt egna företag.  
 

Wow, en multi-talang alltså! Inte undra på att du kunnat bidra med så mycket här på Relativt. Vad tror du att du kunnat tillföra till gruppen? 

Jag har faktiskt fått positiva kommentarer från kollegorna här just om det att jag har mycket erfarenhet sen tidigare. Det gör nog att jag kan bidra med idéer om lite allt möjligt, eftersom jag har inblick i mycket och förståelse för hur olika saker fungerar. Att jag både drivit eget företag och varit “chefens högra hand” på tidigare jobb gör att jag fått lära mig allt från bokföring till marknadsföring vilket är väldigt nyttigt. Men förutom det hoppas jag att jag bidrar med positiv energi till det goa’ gänget på Relativt! 
 

Marielle, det gör du verkligen. Vad är det viktigaste du lärt dig av det “goa’ gänget på Relativt”? 

Att man måste tillåta sig själv att sluta jobba. I början ville jag visa framfötterna och göra så mycket jag kunde, både för att visa vad jag kunde men också för att det var roligt. Jag fick då ett mejl av Andreas (Lindén, grafisk formgivare på Relativt) som uppmärksammade att jag hade suttit och jobbat kväll med en uppgift. Han sa att jag förvisso hade gjort ett bra jobb men att vi också behövde hitta rimliga arbetstider för mig. Även Samuel har uppmuntrat mig till att vara ledig. Jag gillar det ledarskapet! Jag tror inte att det är så många byråer som lär ut det så det har jag verkligen uppskattat. Det tar ett tag att hitta det tankesättet men jag tar med mig att jag behöver vara snäll mot mig själv och inte bara köra på trots att det är roligt att lära sig. 
 
Samtidigt imponeras jag också av det driv som alla här verkar ha! Det är mycket ambition och passion för olika saker. Det känns som att ni på Relativt är likasinnade på det sättet, att alla vill mycket. Det gör att man vill mycket själv också! Så den kombinationen, att man både uppmuntras att vara driven men också att hålla balans mellan arbete och fritid, tycker jag är inspirerande.  
 

Vad glada vi blir av att höra det! Vi tycker det är väldigt viktigt att hitta en hälsosam balans mellan att både få göra mycket av det man tycker är roligt men också lämna jobbet på jobbet, så det känns fint att vi kunnat uppmuntra det arbetssättet även hos dig. Men jag blir också nyfiken – vad har du fått kämpa med under tiden på praktiken? Några dråpliga misstag? 

Haha, kanske inte misstag som så men det finns absolut saker jag blivit bättre på. En liten grej som Andreas tipsade om var att i en film jag satt och animerade ha 60 frames per second istället för de 25 frames per second som jag lärt mig via utbildningen. Det blev en väldigt positiv skillnad eftersom det genast såg mindre hackigt ut. Förutom det är en av mina svårigheter att hålla kameran stadig medan jag filmar för att det lätt blir skakigt för mig. I början rörde jag även kameran för fort varpå jag fått lära mig att svepa låååångsamt. Det lärde jag mig efter att jag varit ute och filmat men inte kunde använda delar av materialet för att jag rört kameran för fort.  
 

Och vad har du varit riktigt nöjd med? 

Det måste vara en film jag klippte ihop till en kund. Samma kväll som jag fotat och filmat materialet fick jag veta att jag dagen därpå skulle ha fyra timmar på mig att sammanställa det. Det var verkligen en utmaning, eftersom jag på några timmar både skulle behöva gå igenom materialet OCH göra en film av det. Men eftersom jag visste det redan innan, kunde jag förbereda mig genom att tänka igenom hur jag skulle lägga upp arbetet och vilka steg jag skulle göra. Sen var det bara att sätta igång. Och det blev bra! Det är lätt att börja övertänka om man har mycket tid på sig, så det hade nog inte blivit bättre av att jag suttit längre. Visst att ljudet och bilderna kanske diffade någon hundradels sekund men det var inget problem. Jag kunde inte övertänka uppgiften och blev nöjd med resultatet i slutändan.  
 

Snyggt jobbat, Marielle, med så kort deadline! Vi börjar nå slutet av den här intervjun, så jag tänkte ta några snabba frågor innan vi avrundar. Redo? 


Shoot.  
 

Om du drev bloggen här på Relativt, vad skulle den handla om då? 


Åh, vad svårt. Jag tror att det skulle vara mycket personliga inlägg som den här intervjun. Det saknade jag lite när jag läste på om Relativt inför min praktik – att jag inte lärde känna personerna bakom inläggen. Jag hade nog själv skrivit mycket om kreativitet, inspiration och skaparglädje. I den här branschen sitter vi ju mycket framför våra skärmar men jag tycker att man lättare hittar inspiration i naturen – det finns så mycket mönster, texturer och konturer att inspireras av! 
 

Spännande, kanske dyker upp ett gästinlägg om kreativitet från dig då. Vad är något som alla kanske inte vet om dig, Marielle? 


Alltså jag är ju en så öppen person så det finns nog inte så mycket faktiskt. Men en grej jag kommer att tänka på är skolavslutningen i nian. Jag ville visa att jag kan spela piano varpå jag skulle få öppna hela skolavslutningen med att spela huvudtemat från filmen “Pirates of the Caribbean”. Det började bra, men snart märkte jag att det svartnade för mig och ljudet bara försvann. Jag fick en total blackout! Det slutade med att jag fick be om att få börja om varpå alla började applådera, men jag har aldrig spelat för så många personer igen. Jag har sett inspelningen efteråt och alltså, det lät inte bra. Det händer fortfarande att personer kommer upp till mig och ba “jaa juste är inte du hon som skulle spela piano på skolavslutningen?”. Kanske inte det jag hade tänkt mig, men jag kan skratta åt det idag.  
 

Haha, åh. Vad typiskt. Tror många av oss har liknande historier när det skitit sig totalt vid fel tillfälle! Men modigt av dig som ägde situationen och bad om att få börja om. Har du några sista ord du vill skicka med till den som läser den här intervjun? 


Om det är några studenter som läser vill jag mest uppmuntra till att söka praktik på Relativt! Det har varit en väldigt bra praktikplats, så jag rekommenderar det starkt. Kommer sakna att jobba här!


Marielle, vi kommer sakna dig med! Vart kan vi följa ditt konstnärsutövande under tiden tills vi ses igen? 


Man hittar mig på Instagram under användarnamnet @mariellerodinart.  
 

Där får vi säga tack till Marielle, men vi ses snart igen!

Hennes LinkedIn hittas här.

Vill du komma i kontakt med oss på Relativt? Här hittar du oss!
 

12

Gillade du?

All vår expertis –
direkt i din inkorg!

Vårt nyhetsbrev är laddat med kreativa insikter, praktiska strategier och smarta tips. Mindre fluff, mer konkret innehåll för dig. Är du redo att ta din kompetens till nästa nivå? Prenumerera idag!

* Obligatoriskt fält

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra läser

Vad gör en copywriter?
Relativt
3

En Copywriter producerar textligt innehåll till hemsidor, bloggar och nyhetsbrev men även till kortare reklam, såsom slogans och rubriker....

Grafisk profil, vad är det och hur skapar jag en?
Relativt
5

Grafisk profil är ett samlingsbegrepp för ett företags visuella uttryck och förmedlar företagets värderingar och affärsmässiga mål på ett visuellt...

Vad erbjuder en kommunikationsbyrå?
Relativt
13

Vilken typ av kommunikationsbyrå passar dina behov? Och vad kan en kommunikationsbyrå bidra med för att utöka din affär? Det...

Så funkar det att arbeta med en kommunikationsbyrå
Relativt
14

Att arbeta med en kommunikationsbyrå kan se ut på olika sätt. Här tar vi en närmare titt på några nyckelkomponenter...

Grafisk profil – Vilket typsnitt ska jag välja?
Relativt
5

Hur väljer jag typsnitt till min grafiska profil? Här är några nybörjartips för att göra ett genomtänkt val....